Home » Blog » SAE: Το Όραμα του Misner που άγγιξε την Ελλάδα

SAE: Το Όραμα του Misner που άγγιξε την Ελλάδα

SAE tom-misner

Η SAE στο 3DΤrek:
Μια συζήτηση για την εκπαίδευση, τη βιομηχανία και το μέλλον του Animation

SAE: Ένα Παγκόσμιο Όραμα που Άγγιξε την Ελλάδα


Όταν ο Tom Misner, ένας 14χρονος μετανάστης από το Ζάγκρεμπ (της πρώην Γιουγκοσλαβίας) στην Αυστραλία, μάθαινε τα μυστικά του ήχου και της μουσικής παραγωγής τη δεκαετία του ’70, δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί ότι, το πάθος του αυτό, θα εξελισσόταν σε μια παγκόσμια εκπαιδευτική αυτοκρατορία.

Ωστόσο, το 1976, η ίδρυση του School of Audio Engineering (SAE) στο Σίδνεϊ έμελλε να αλλάξει για πάντα το τοπίο της εκπαίδευσης στα creative media.

Η διαφορά του Misner από τους άλλους; Είδε ένα κενό στην αγορά όπου η εκπαίδευση στον τομέα του ήχου βασιζόταν κυρίως στην εμπειρία και όχι σε κάποια δομημένη μέθοδο. Αποφάσισε να το αλλάξει αυτό, δημιουργώντας ένα πρόγραμμα σπουδών που έδινε έμφαση στην πρακτική εξάσκηση και τη χρήση επαγγελματικού εξοπλισμού, πάντα με το βλέμμα στραμμένο στις πραγματικές ανάγκες της βιομηχανίας.

Από το ένα στούντιο στο Σίδνεϊ, η SAE εξαπλώθηκε σε 23 χώρες, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα, όπου η σχολή λειτουργεί από το 1998. Αρχικά με μόνο τμήμα το Audio, με τα χρόνια προστέθηκαν και άλλες ειδικότητες, μεταξύ των οποίων το Game Art & Animation το 2012.

Μια Επίσκεψη στην Καρδιά της Δημιουργικότητας

Πριν λίγες μέρες είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ τη SAE στο Μοσχάτο και να μιλήσω με τον Γιώργο Θάνο, τον διευθυντή του τμήματος Animation, ο οποίος με υποδέχτηκε με θέρμη και με οδήγησε σε μια περιήγηση σε όλους τους ορόφους του κτιρίου.

Η πρώτη εντύπωση; Φως, άπλετο φως! Οι χώροι είναι σχεδιασμένοι με μινιμαλιστική αισθητική, καθαροί και άνετοι, σαν να μπαίνεις σε ένα επαγγελματικό στούντιο. Κάθε όροφος φιλοξενεί και ένα διαφορετικό τμήμα, με τους χώρους να επεκτείνονται συνεχώς για να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες των σπουδαστών.

Στο τμήμα Audio, για παράδειγμα, υπάρχει πληθώρα από στούντιο με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, που δημιουργούν πραγματικές συνθήκες εργασίας. Σε ένα από αυτά φιλοξενείται και η θρυλική αναλογική κονσόλα ήχου SSL4000e.

Εντυπωσιακό είναι και το νέο green screen room με το νέο σύστημα motion capture της Moverse, το οποίο θα ξεκινήσει να χρησιμοποιείται ενεργά απ΄όλους τους σπουδαστές.

Σπουδές με άμεση Επαφή με τη βιομηχανία

Ο Γιώργος Θάνος, με πολυετή εμπειρία στον τομέα της εκπαίδευσης και ενεργός ως New Media Designer, 3D Animator και Game Artist, αποτελεί τον ιδανικό άνθρωπο για να μιλήσει για τις προκλήσεις του κλάδου.

Στη συζήτησή μας, τον ρώτησα για το πώς το πρόγραμμα σπουδών ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις της βιομηχανίας gaming και animation:

“Τα προγράμματα σπουδών της SAE βασίζονται στην πολυετή εμπειρία που έχει η σχολή σε παγκόσμιο επίπεδο με 49 παραρτήματα σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία,” εξηγεί. “Δημιουργούνται από ακαδημαϊκούς όπως διευθυντές τμημάτων και καθηγητές που στην πλειοψηφία τους είναι ενεργοί στη βιομηχανία.

“Αυτό που ξεχωρίζει είναι η έμφαση στην πρακτική εξάσκηση και τη συνεργασία με επαγγελματίες του χώρου από εταιρείες όπως η Crytek, η Blizzard, η Ubisoft, η Guerilla Games και η Pixar, είτε ως σύμβουλοι είτε ως εκπαιδευτές.”

Το Πρόγραμμα BA/BSc Game Art & Animation

Το τριετές πρόγραμμα BA/BSc (Hons) Game Art & Animation είναι σχεδιασμένο με τη διεθνή εμπειρία του SAE και πιστοποιημένο από το Βρετανικό Πανεπιστήμιο του Hertfordshire.

Οι σπουδαστές εκπαιδεύονται στην παραγωγή και δημιουργία 2D/3D art και animation για ψηφιακές εφαρμογές και παιχνίδια, από την μελέτη ανατομίας για ακριβή μοντελοποίηση χαρακτήρων, μέχρι τις περίπλοκες υφές, το περιβάλλον και την ενσωμάτωση στις μηχανές δημιουργίας παιχνιδιών.

Το βασικό software είναι το 3ds Max, αν και τα τελευταία χρόνια έχει ενσωματωθεί και το Blender. Επιπλέον διδάσκεται η σουίτα της Adobe και της Substance, το DaVinci Resolve καθώς και το ZBrush για ψηφιακή γλυπτική. Κύρια μηχανή είναι η Unreal και δευτερεύουσα η Unity

Ο Θάνος μου εξηγεί πως στο πρώτο έτος οι σπουδαστές μαθαίνουν τα εργαλεία και τις θεωρητικές βάσεις, στο δεύτερο προσομοιώνουν μια διαδικασία παραγωγής (για παράδειγμα, τη δημιουργία ενός χαρακτήρα από τη σύλληψη μέχρι να είναι “game-ready”), ενώ στο τρίτο έτος επιλέγουν τον δικό τους τομέα εξειδίκευσης και το θέμα της πτυχιακής τους εργασίας.

Σημαντικό στοιχείο είναι ότι κάθε σπουδαστής έχει έναν αποκλειστικό και πλήρως εξοπλισμένο σταθμό εργασίας, ενώ στη διάθεσή τους υπάρχουν Wacom tablets, σύστημα motion capture, εξοπλισμός fine art, green studio, film εξοπλισμός και game εξοπλισμός (όπως Oculus VR και HTC Vive).

Επαγγελματική Σταδιοδρομία και Soft Skills

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της συζήτησής μας ήταν η επαγγελματική σταδιοδρομία των αποφοίτων.

“΄Oσοι απόφοιτοι έχουν ένα καλό portfolio και βέβαια ήθος, προσλαμβάνονται γρήγορα. Η βιομηχανία είναι απαιτητική και δεν απορροφά εύκολα επαγγελματίες με μέτριες δεξιότητες, ιδιαίτερα αν δεν έχουν την πρόθεση να εξελιχθούν.”

Αξιοσημείωτο είναι ότι πολλοί σπουδαστές ξεκινούν να εργάζονται σε εταιρείες του κλάδου ήδη από το τρίτο έτος των σπουδών τους, με την άδεια της σχολής, σε part-time εργασία – πάντα με αμοιβή.

Διακρίσεις και βραβεία Σπουδαστών

Η φήμη της σχολής επιβεβαιώνεται και από τις διακρίσεις όπως τα SAE Awards, όπου τον Οκτώβριο του 2024, μια σπουδάστρια κέρδισε στην κατηγορία Best Game Art project, ανάμεσα σε διαγωνιζόμενους από όλες τις σχολές παγκοσμίως

Επίσης η SAE της Αθήνας έχει βραβευτεί ως:

  • Top 50 Creative Media & Entertainment Schools in the World 2021
  • Top 20 3D Animation Schools in the World 2020
  • Best Game Design Schools in Europe 2019

Μύθοι για το 3D και το Animation

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της συζήτησής μας ήταν όταν ρώτησα τον Γιώργο Θάνο για τις.. “παρανοήσεις” που έχουν οι νέοι φοιτητές όταν ξεκινούν τις σπουδές τους στον τομέα του 3D animation:

“Η μεγαλύτερη παρανόηση είναι ότι δεν χρειάζονται βάσεις σε τομείς όπως είναι το σχέδιο, η σύνθεση ή ο φωτισμός, τα οποία δεν μοιάζουν τόσο ‘cool’ στην εποχή της άκρατης τεχνολογίας που διανύουμε,” εξηγεί με χαμόγελο.

“Από το 2012 που ξεκινήσαμε μπορώ να πω ότι ο μεγαλύτερος ‘φόβος’ των σπουδαστών – για όσους δεν είχαν κάποια εξοικείωση από πριν – είναι να πιάσουν ένα μολύβι!”

Και δεν έχει άδικο: όσο κι αν η τεχνολογία εξελίσσεται, οι βασικές γνώσεις τέχνης όπως η σύνθεση, ο φωτισμός και η ανατομία εξακολουθούν να είναι αναγκαίες για τη δημιουργία υψηλού επιπέδου digital content.

Σπουδές σε σχολή ή αυτοδιδασκαλία;

Στην ερώτησή μου αν αξίζει σήμερα να επενδύσει κάποιος σε σπουδές σε σχολή ή αν αρκεί η αυτοδιδασκαλία μέσω δωρεάν online υλικού, ο Γιώργος Θάνος απαντά:

«Είναι τελείως διαφορετική η σπουδαστική εμπειρία σε μία σχολή, όταν αυτή είναι καλά οργανωμένη. Πέρα από τις δεξιότητες που αποκτούν οι σπουδαστές πάνω στο software, δίνουμε βάση και σε άλλες όπως η ομαδική κουλτούρα, το project management, το θεωρητικό υπόβαθρο, η ανάπτυξη κριτικής σκέψης ή οι δεξιότητες παρουσίασης.

“Βασική διαφορά είναι ότι οι εργασίες προσομοιώνουν ροές εργασίας της βιομηχανίας και απαιτούν διαχείριση χρόνου και τήρηση των προθεσμιών — κάτι που δεν κάνει κανείς όταν μαθαίνει μόνος του”.

Πέρα από αυτά, το να έχεις επαφή δια ζώσης με έμπειρους καθηγητές που εργάζονται και στη βιομηχανία σε βοηθάει να επιταχύνεις τον χρόνο μάθησης.»

Sae Athens students reel

SAE και Τεχνητή Νοημοσύνη

Όσον αφορά στην τεχνητή νοημοσύνη, η SAE δεν μένει πίσω. Ο Θάνος μοιράστηκε μαζί μου τα σχέδια της σχολής για την αξιοποίηση αυτής της νέας τεχνολογίας:

“Η SAE παγκοσμίως είναι πάντα ενήμερη για τις νέες τεχνολογίες και τις ενσωματώνει στα προγράμματα σπουδών,” τονίζει.

“Μάλιστα, πολύ σύντομα ξεκινάει και ένα γενικό, εισαγωγικό σεμινάριο στην παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη (generative AI). H τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο στην εργαλειοθήκη ενός καλλιτέχνη, φτάνει να γνωρίζει ότι η τεχνολογία πρέπει να υποστηρίζει τον άνθρωπο και όχι το αντίθετο.”

Αυτή η προσέγγιση αντικατοπτρίζει τη φιλοσοφία της σχολής να προσαρμόζεται στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις, χωρίς να χάνει την ανθρωποκεντρική της προσέγγιση.

Το Μέλλον του Game Art & Animation

Σύμφωνα με τον Γιώργο Θάνο, η αγορά εργασίας για τους αποφοίτους Game Art & Animation έχει διευρυνθεί σημαντικά, ιδιαίτερα μετά την πανδημία και την άνοδο της τηλεργασίας.

“Υπάρχουν ευκαιρίες και πάντα θα υπάρχουν,” τονίζει. “Μάλιστα έχουν αυξηθεί σημαντικά λόγω της τηλεργασίας που γιγαντώθηκε από την εποχή της πανδημίας και δεν αφορά μόνο εργασία στην ίδια χώρα, αλλά και σε άλλες χώρες.”

Η Κληρονομιά του Misner

Φεύγοντας από τη SAE, δεν μπορούσα παρά να σκεφτώ πώς το όραμα ενός ανθρώπου, του Tom Misner, που ξεκίνησε ως ένα μικρό σχολείο για ηχολήπτες στη μακρινή Αυστραλία, έχει εξελιχθεί σε ένα παγκόσμιο εκπαιδευτικό δίκτυο που επηρεάζει τη ζωή χιλιάδων σπουδαστών.

Από τον ήχο στο animation, από το Σίδνεϊ στην Αθήνα, η SAE συνεχίζει να εξελίσσεται, να προσαρμόζεται στις νέες τεχνολογίες και στις απαιτήσεις της αγοράς, διατηρώντας πάντα τη φιλοσοφία της πρακτικής εκπαίδευσης και της άμεσης σύνδεσης με τη βιομηχανία.

Όπως είπε και ο ίδιος ο Misner σε μια συνέντευξή του για το πώς ξεκίνησε η SAE:

“Στην αρχή, σκέφτηκα ότι θα δίδασκα μερικούς ανθρώπους και ίσως θα το έκανα μερικές φορές, διδάσκοντας ίσως δέκα ή 20 άτομα, και μετά θα επέστρεφα στο στούντιο.”

Ευτυχώς για όλους μας, δεν το έκανε ποτέ.


Δείτε και άλλα προγράμματα της Sae Athens όπως το Film Production ή το Motion Graphics Design στο επίσημο Site.

Ακολουθήστε το 3D Trek στο Instagram, Facebook και LinkedIn και γίνετε μέρος μιας δυναμικής κοινότητας 3D δημιουργών! 📢 Μείνετε ενημερωμένοι για εκπαιδευτικά προγράμματα και σχολές 3D, μαθήματα Blender, ανακαλύψτε ταλαντούχους καλλιτέχνες, και μάθετε πρώτοι για εκδηλώσεις, events και τις τελευταίες εξελίξεις της 3D βιομηχανίας! 🚀✨

Scroll to Top