Home » Blog » MotionPunk: ο Δάσκαλος του Motion Design

MotionPunk: ο Δάσκαλος του Motion Design

MotionPunk Thanos Kagkalos

MotionPunk Thanos Kagkalos:
Η Τέχνη, η Αισθητική και η Επιμονή στον Κόσμο του Motion Design

Ο Θάνος Κάγκαλος, γνωστός και ως MotionPunk, είναι ένας motion design director με ένα ιδιαίτερο, παιχνιδιάρικο στυλ που έχει τραβήξει την προσοχή κορυφαίων brands και πελατών παγκοσμίως. Οι συνεργασίες του περιλαμβάνουν ονόματα όπως Apple, Microsoft, Netflix, Google, EA Sports, Paramount, Amazon και National Geographic.

Η δημιουργικότητά του και η προσέγγισή του στο motion design ξεχωρίζουν, ενώ η αγάπη του για τα style frames και τα πειραματικά animations είναι εμφανής σε κάθε του δουλειά. Παρά το γεγονός ότι είναι αυτοδίδακτος, έχει καταφέρει να εξελιχθεί μέσω της διαδικτυακής κοινότητας του motion design και επιδιώκει να μεταδώσει τις γνώσεις του μέσα από την πλατφόρμα του στο Patreon, όπου προσφέρει tips, tutorials και project files για εργαλεία όπως C4D, XParticles, Houdini κ.α.

Ο Θάνος μιλάει στο 3dTrek για την εμπειρία του στη βιομηχανία, τις προκλήσεις του να εργάζεσαι σε παγκόσμιο επίπεδο και δίνει πολύτιμες συμβουλές για επίδοξους νέους motion designers.


Αισθητική: Καλλιεργείται ή Είναι Έμφυτη;

Ένα από τα πιο συχνά ερωτήματα στον χώρο της δημιουργίας είναι το κατά πόσο η αισθητική είναι έμφυτη ή επίκτητη. Ο Θάνος έχει μια ενδιαφέρουσα οπτική:

“Είχα πάντα την αίσθηση ότι η αισθητική καλλιεργείται, καθώς έτσι έφυγα από technical artist και έγινα director. Αλλά, από ό,τι βλέπω, ειδικά τα τελευταία χρόνια, η αισθητική είναι κάτι που το έχεις έμφυτο και μετά το εξελίσσεις.”

Προσθέτει ότι υπάρχει μια σημαντική διαφορά μεταξύ της αντιγραφής και της πραγματικής αισθητικής αντίληψης:

“Βλέπω πολλούς artists που νομίζεις ότι είναι καλοί εκ πρώτης όψεως, αλλά τελικά απλά αντιγράφουν. Και όταν τους χρησιμοποιείς σε projects, συνειδητοποιείς ότι δεν μπορούν να ξεχωρίσουν αν δύο χρώματα ταιριάζουν ή αν το animation είναι σωστό.

Ο Θάνος πιστεύει ότι “το μάτι είναι κάτι που ή το έχεις και το πας παραπέρα ή δεν το έχεις και απλά μαθαίνεις κάποιους κανόνες για να μην είσαι εκτός”, ενώ επισημαίνει πως “στις μέρες μας, φρέσκες προσεγγίσεις και αισθητική συναντάς πιο πολύ στο graphic design, σε illustrators και πολύ λιγότερο σε CG people.

Πώς να Γίνεις Καλύτερος: Η Σημασία της Επιμονής και της Εξάσκησης

Για τους νέους δημιουργούς που αναρωτιούνται αν μπορούν να βελτιώσουν το “μάτι” τους, ο Θάνος επισημαίνει την αξία της αυτογνωσίας:

“Πολλοί θεωρούν, ειδικά σήμερα με το AI παντού γύρω μας, ότι είναι εύκολο να είσαι creative, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Όσοι έχουν το «γνώθι σαυτόν» καταλαβαίνουν προς τα πού κλίνουν.”

Παράλληλα, τονίζει πως και το τεχνικό επίπεδο είναι εξίσου σημαντικό:

“Το να ‘μείνεις’ σε τεχνικό επίπεδο είναι επίσης εξίσου σημαντικό: το όραμα χρειάζεται εκτέλεση, και δεν θεωρώ ότι το να είσαι creative είναι καλύτερος τίτλος από κάποιον που είναι full-on Houdini nerd.”

Η Διαδρομή από Technical Artist σε Director

Από τα πρώτα του βήματα, ο Θάνος έδειχνε μια κλίση προς το creative παρά το technical κομμάτι. Αυτό που τον διαφοροποίησε όμως ήταν η αφοσίωσή του:

“Το διαφορετικό που έκανα είναι ότι, ενώ όλοι πήγαιναν για καφέ, εγώ διάβαζα. Για πάρα πολλά χρόνια έκανα non-stop 3D, 2D, illustrations, animation – όλο το φάσμα. Νομίζω, ότι το να έχεις κάτι να πεις εικαστικά είναι σημαντικό μεν, αλλά χωρίς να δουλεύεις περισσότερο από όλους, δεν θα εξελιχθείς.

Η μάθηση για τον Θάνο δεν περιοριζόταν μόνο στα τεχνικά θέματα των προγραμμάτων. Μελετούσε “τα πάντα” – από το πώς να γίνει καλύτερος στο 3D, στο direction, στο lighting, στο animation κλπ.

Τονίζει επίσης τη σημασία των αναφορών εκτός του CG χώρου:

“Ναι, χρειάζεται να έχεις references έξω από το CG. Π.χ., αν θες να κάνεις interiors, δεν κάνεις copy τον Six N. Five (βραβευμένος Αργεντίνος designer) αλλά πας και μελετάς αρχιτεκτονική.”

“Εγώ, που κάνω πολύ lookdev / art direction, βλέπω πολύ κινηματογράφο και αντιγράφω φωτισμούς, frames κλπ. Οτιδήποτε εκτός CG που σχετίζεται με την τέχνη ή το design βοηθάει πάρα πολύ στο να έχεις ένα πιο ευρύ φάσμα ως creative. Από τους κανόνες της τυπογραφίας, της σύνθεσης, το editing, τα χρώματα, την ιστορία της τέχνης, τους πίνακες, την κινηματογραφία κλπ”

Από Εκτελεστής σε Director: Τα Απαραίτητα Skills

Για να γίνει κάποιος director, ο Θάνος θεωρεί απαραίτητα τα εξής:

“Αρχικά, να έχεις ξεκάθαρο vision. Υπάρχουν πολλοί ‘creatives’ που ουσιαστικά κάνουν micromanagement καλύτερους artists. Κατεβάζουν 10 references από το Pinterest και σε καθοδηγούν να κάνεις copy αυτό που βλέπεις. Χωρίς λίγη φαντασία και δικό σου style και input, δεν γίνεται να γίνεις director.

Εξίσου σημαντικές είναι οι δεξιότητες διαχείρισης ανθρώπων:

“Επίσης, πολύ σημαντικό είναι να έχεις soft skills και να μπορείς να διαχειρίζεσαι ομάδες σε όλα τα επίπεδα. Από το πώς να πάρεις το καλύτερο δυνατό από κάθε artist μέχρι emotional support όταν χρειαστεί και αντίστοιχα push όταν πρέπει. Είναι ένα balance μεταξύ leading και supporting.

Από το Gaming στο Motion Design: Η Αρχή του Ταξιδιού

Ο Θάνος δεν ξεκίνησε ως καλλιτεχνικός τύπος. Όπως λέει ο ίδιος, “ήμουν απλά computer geek. Έπαιζα games για πολύ καιρό επίσης, γενικά οτιδήποτε είχε να κάνει με PC με τραβούσε.”

Η πρώτη του αναγνώριση στην ελληνική αγορά έρχεται όταν κερδίζει ΕΒΓΕ για ένα project για την Πελοπόννησο. Διεθνώς, γίνεται γνωστός γύρω στο 2017 με τα personal projects “Madchines” και “Fruitless” που δημιουργεί με τον Tony Ζαγοραίο (Director της YΕΤΙ Pictures), ενώ καθιερώνεται ως individual το 2020 με το “Mamba Out” ένα project φόρος τιμής για τον θάνατο του Kobe Bryant.

Mamba Out” by MotionPunk / Music: Ted Regklis

Εργασία στην Παγκόσμια Αγορά και η Ελληνική Πραγματικότητα

Τα τελευταία 5 χρόνια, ο Θάνος συνεργάζεται αποκλειστικά με το εξωτερικό. Όπως εξηγεί:

Δεν έχω κανέναν Έλληνα πελάτη και δεν θέλω να έχω. Δεν ήταν δύσκολο, διότι συνέπεσε με τον COVID, που όλοι άρχισαν να κοιτάνε για remote positions αφού δεν είχε σημασία πια πού μένεις.”

Σχετικά με την ελληνική αγορά, ο Θάνος επισημαίνει μια σειρά από προβλήματα:

“Η ελληνική αγορά είναι λίγο περίεργη. Πέρα από θέμα αντίληψης ή γούστου, υπάρχει έλλειψη βασικού σεβασμού προς τις συνεργασίες στον τομέα της διαφήμισης. Π.χ. σε παίρνουν τηλέφωνο 10 το βράδυ Παρασκευής ή σε ψάχνουν τα Σαββατοκύριακα.”

“Και το πιο προβληματικό για μένα είναι ότι πληρώνουν στους 6 μήνες ή στον χρόνο κάτι που είναι αδιανόητο και συμβαίνει μόνο στην ελληνική αγορά.

Τελευταία Έξοδος: Motion Punk

Από τη Yeti στο Solo Freelancing

Το 2018 ο Θάνος ιδρύει, μαζί με τον Tony Ζαγοραίο, ένα δημιουργικό studio, τη Yeti Pictures.

Με τον Tony ταιριάξαμε full από την πρώτη μέρα και επηρεάσαμε πολύ ο ένας τον άλλο στο εικαστικό κομμάτι. Κάπως έτσι ιδρύσαμε τη Yeti Pictures

“Ήταν μια περίοδος πολύ δημιουργική αλλά και με πολύ άγχος, διότι συνέπεσε με τον Covid τη στιγμή που τρέχαμε μεγάλες δουλειές από εξωτερικό”

Όμως, δύο χρόνια μετά, ο Θάνος παίρνει μια γενναία απόφαση: να χαράξει τη δική του πορεία ως freelancer:

“Ήμουν 40 χρονών και δεν είχα πια κουράγιο να ξενυχτάω και να κάνω από client management μέχρι keyframes. Και το να κάνουμε scale up ήταν κάτι που με τρόμαζε, γιατί έπρεπε να είμαι από πάνω από τα νέα παιδιά μέχρι να μάθουν κάποια πράγματα. Και προτιμώ να έχω αυτό το χρόνο για τον εαυτό μου για να εξελίσσομαι.

Σχεδόν κανείς δεν κάνει scale down όταν έχει ένα στούντιο τόσο επιτυχημένο οικονομικά, αλλά τελικά μου βγήκε ακριβώς όπως το σκεφτόμουν.”

Ο Θάνος, αν και διάλεξε τελικά μια πιο μοναχική πορεία, αναγνωρίζει ότι ο Tony Ζαγοραίος υπήρξε καταλύτης για την επαγγελματική του εξέλιξη. Χάρη σ’αυτόν, ο τρόπος που έβλεπε ο ίδιος το motion design άλλαξε άρδην:

“Είχα δει το reel του Tony γύρω στο 2012 και κατάλαβα ότι αυτό ακριβώς θέλω να κάνω. Βέβαια εκείνη την εποχή δεν λεγόταν motion design, ..δεν είχε καν όνομα!

Freelancing: Υπέρ και Κατά

Σχετικά με τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του freelancing, ο Θάνος σημειώνει:

“Freelancing solo έχει για μένα σχεδόν μόνο πλεονεκτήματα. Είμαι τυχερός και έχω ένα καλό πελατολόγιο, οπότε μπορώ κάπως να διαλέγω πότε και με ποιους θα δουλεύω.”

Το κύριο μειονέκτημα είναι η απουσία άμεσης ανατροφοδότησης:

“Το μεγάλο μειονέκτημα είναι πως αν θέλεις να μάθεις, το freelancing είναι πολύ πιο δύσκολο, γιατί δεν έχεις κόσμο να ανταλλάξεις απόψεις και απορίες σε πραγματικό χρόνο.”

Εκπαίδευση και Patreon: Μοιράζοντας τη Γνώση

Το Patreon του Θάνου ξεκίνησε το 2019, αρχικά ως ένα μέρος για να έχει συγκεντρωμένα project files και notes. Ωστόσο, είχε μεγάλη απήχηση και πλέον καταλαμβάνει σημαντικό μέρος του χρόνου του.

“Τα τελευταία 2 χρόνια λόγω πολλής δουλειάς το παραμέλησα λίγο – ήμουν full time στην Apple για ένα μεγάλο διάστημα – αλλά lately we are back in business! Σκοπεύω να κάνω πολύ περισσότερο εκπαιδευτικό περιεχόμενο καθώς, επειδή μεγαλώνω, δεν έχω πια τις αντοχές που είχα πριν, για να είμαι hands on όλη την ώρα.”

Η διδασκαλία του έχει επίσης αποδώσει καρπούς:

“Γενικά είμαι πολύ fulfilled με τα μαθήματα, διότι στο τέλος της μέρας ωραία τα projects κτλ αλλά ο κόσμος θυμάται πιο πολύ όταν πήρε βοήθεια από κάποιον όταν τη χρειάστηκε: είτε σε επίπεδο κουβέντας και support είτε σε τεχνικό επίπεδο.”

Συμβουλές για Νέους Motion Designers

Ο Θάνος θεωρεί ότι το παραδοσιακό μοντέλο διδασκαλίας στο motion design έχει ξεπεραστεί. Υπάρχουν άπειρα διαθέσιμα resources, δωρεάν και επί πληρωμή, για τα πρώτα βήματα και πέρα από αυτά.

Σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι στο χώρο, παρατηρεί:

“Ζούμε σε μια εποχή με τεχνολογικές εξελίξεις που τρέχουν με τρελούς ρυθμούς.
Πολύς κόσμος νομίζει ότι θα ανοίξει ένα AI tool και έτσι θα κάνει skip το motion process εξ ολοκλήρου. Όλη αυτή η πληροφορία για νέους ανθρώπους δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμη και συμβάλλει στο να χάνονται και στο τέλος να μην έχουν κίνητρο να πάνε παρακάτω.”

Η συμβουλή του:

“Θεωρώ ότι καλό είναι -όπως σε όλα τα επαγγέλματα- όσοι σκέφτονται να ασχοληθούν με το motion, να επιμείνουν.
Δεν είναι εύκολο επάγγελμα και θέλει χρόνο για να αρχίσεις να κάνεις όλα αυτά που βλέπεις ότι οι άλλοι κάνουν καλύτερα.
Θέλει υπομονή και επιμονή.

Ο Θάνος τονίζει επίσης τη σημασία της δικτύωσης και της καθοδήγησης:

“Καλό είναι να αρχίσεις να δικτυώνεσαι όσο το συντομότερο με ανθρώπους που έχεις κοινά ενδιαφέροντα, με studios που υπάρχουν στην πόλη σου κτλ. Γενικά θέλει guidance για να μη χαθείς.”

Και κλείνει με μια προτροπή για επιμονή:

“Από την άλλη, βλέπω ότι όσοι είναι πραγματικά dedicated απλά προχωράνε. Το να στραφείς σε κάτι άλλο με την πρώτη δυσκολία δεν είναι καλή τακτική. Δουλειά, επιμονή, εξάσκηση και focus είναι αυτό που χρειάζεται κάθε νέος που θέλει να κάνει πράγματα σε αυτή τη βιομηχανία.”

Το Αποτύπωμα του MotionPunk

Ο Θάνος Κάγκαλος δεν είναι απλώς ένας ταλαντούχος motion designer, αλλά και ένας καλλιτέχνης που συνεχώς εξερευνά, δοκιμάζει και επαναπροσδιορίζει την αισθητική του.

Η πορεία του αποδεικνύει πως η εξέλιξη δεν έρχεται μόνο μέσα από το ταλέντο, αλλά και μέσα από την αδιάκοπη προσπάθεια και την προσαρμοστικότητα. Με το έργο του, όχι μόνο κατακτά τη διεθνή σκηνή, αλλά και εμπνέει τη νέα γενιά motion designers να κυνηγήσουν τη δική τους μοναδική διαδρομή στον χώρο!

Ακολουθήστε τον Θάνο Κάγκαλο στο Instagram, στο Twitter X και στο Patreon για να βλέπετε νέα έργα, behind-the-scenes περιεχόμενο και χρήσιμα tutorials για το motion design!

Διαβάστε επίσης:


Ακολουθήστε το 3D Trek στο Instagram, Facebook και LinkedIn και γίνετε μέρος μιας δυναμικής κοινότητας 3D δημιουργών! 📢 Μείνετε ενημερωμένοι για εκπαιδευτικά προγράμματα και σχολές 3D, μαθήματα Blender, ανακαλύψτε ταλαντούχους καλλιτέχνες, και μάθετε πρώτοι για εκδηλώσεις, events και τις τελευταίες εξελίξεις της 3D βιομηχανίας! 🚀✨