Home » Blog » Inside CGA Belgrade 2025: AI, 3D και η νέα γενιά καλλιτεχνών

Inside CGA Belgrade 2025: AI, 3D και η νέα γενιά καλλιτεχνών

CGA_2025 Houdini Artist Mantadakis Dimitris

CGA Belgrade: Πώς σκέφτονται οι Ευρωπαίοι 3D Artists για τη νέα Εποχή του Ai

📍Από την Ελλάδα στη Σερβία, με οδηγό έναν 19χρονο αυτοδίδακτο 3d artist

Το CGA Belgrade, το μεγαλύτερο συνέδριο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης για τη βιομηχανία του film, TV, gaming και των digital arts, αποτέλεσε και φέτος σημείο συνάντησης για καινοτόμους δημιουργούς και πρωτοπόρους του χώρου.

Το 3DTrek βρέθηκε στο επίκεντρο του συνεδρίου μέσω του Δημήτρη Μανταδάκη, του 19χρονου Houdini artist, που είχαμε γνωρίσει ως ομιλητή στo event TrekTalks, και ο οποίος προσκλήθηκε από την ίδια τη SideFX, την εταιρεία πίσω από το Houdini, για να παρουσιάσει τα projects του.

Ας δούμε λοιπόν πώς συζητιέται το AI στην ευρωπαϊκή δημιουργική σκηνή, τι trends κυριαρχούν στο 3D και πώς βλέπουν οι νέοι artists το μέλλον της δουλειάς τους.

CGA_2025 Houdini Artist Mantadakis Dimitris
CGA_2025 speaker Mantadakis Dimitris

AI: Απειλή ή Εργαλείο για τους 3D Artists;

Η κεντρική συζήτηση που κυριάρχησε στο συνέδριο ήταν αναμφίβολα η θέση που έχει -και θα έχει- η τεχνητή νοημοσύνη στη 3D βιομηχανία. Σε ειδικό panel με τίτλο “Navigating the Changing Industry Paradigm in the Wake of AI”, εκπρόσωποι από κολοσσούς όπως η Microsoft, η Epic Games και η SideFX (Houdini) μοιράστηκαν τις απόψεις τους. “Αυτό ήταν το αγαπημένο μου talk”, μου λέει ο Δημήτρης.

“Η γενική άποψη ήταν να μην απορρίπτουμε το AI, αλλά να δούμε πώς μπορεί να βοηθήσει τα workflows μας”.

Στην ερώτηση αν το AI θα αντικαταστήσει τους 3D artists, η απάντηση ήταν διπλωματική αλλά ειλικρινής:

“Κάποια στιγμή, έτσι όπως πάμε, το AI θα μας αντικαταστήσει ή θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο που δουλεύουμε”.

Παρόλα αυτά, το κλίμα ήταν μάλλον αισιόδοξο, με πολλούς 3D artists να παρουσιάζουν τα δικά τους projects που ενσωματώνουν AI τεχνολογίες.

Η Elena Shchichkina και ο Alexey Gankov στην ομιλία τους “AI-based Animation Pipeline Development” παρουσίασαν μια προσέγγιση που επιτρέπει στις δημιουργικές ομάδες να διατηρούν τον έλεγχο της παραγωγής, χρησιμοποιώντας παράλληλα AI για να ρυθμίζουν την πολυπλοκότητα και τον προϋπολογισμό του project.

Ο Milutin Sekulić στην παρουσίασή του για το Autodesk Flow Studio έδειξε πώς το AI μπορεί να εξορθολογίσει πολύπλοκες ροές εργασίας και να επεκτείνει τις καλλιτεχνικές δυνατότητες, από την αυτοματοποίηση χρονοβόρων τεχνικών εργασιών μέχρι την αδιάλειπτη ενσωμάτωση CG χαρακτήρων σε VFX pipelines.

Ο Hristo Velev παρουσίασε την πλατφόρμα Cairos.Ai που επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν 3D animated χαρακτήρες απλά συνομιλώντας με έναν AI agent.

Η Νέα Γενιά 3D Artists και το AI

“Δεν είδα κάποιον φοβισμένο”, μου λέει ο Δημήτρης για τη στάση των Ευρωπαίων συναδέλφων του ενώ σχολίασε με χιούμορ:

“Όλοι προσπαθούν να πάνε με το wave. Και η αλήθεια είναι αυτή.. αν δεν πάμε με το wave… τι, θα μείνουμε άνεργοι;!”

Σύμφωνα με τον Δημήτρη, προς το παρόν το AI λειτουργεί κυρίως ως εργαλείο που επιταχύνει ορισμένες διαδικασίες: “Για τώρα το AI βοηθάει στα workflows, κανείς δεν βγάζει από το μηδέν τελικό αποτέλεσμα”.

Ο ίδιος δοκιμάζει ήδη AI στα projects του, αν και σε αρχικό στάδιο:

“Τεστάρω liquids και γενικά πώς τα AI video generators παίζουν με τα physics”.

Ως νέος επαγγελματίας με μακροπρόθεσμη προοπτική, προσπαθεί να είναι προετοιμασμένος:

“Θα έλεγα στους συναδέρφους μου να μη σνομπάρουν το AI, για να μην τους έρθει κάποια αλλαγή απότομα στο μέλλον”.

Ενδιαφέρουσα είναι και η αισιόδοξη οπτική του:

“Σε έναν κόσμο με άπειρο content από άψυχο AI, το ανθρώπινο θα ξεχωρίζει και θα το αναζητάνε ακόμα οι πελάτες.

Οπότε.. δεν κινδυνεύουμε.”

Ευρωπαϊκή σκηνή: Ενότητα, εμπειρία και ταπεινότητα

Ο νεαρός Houdini artist, εντυπωσιάστηκε και από το πνεύμα συνεργασίας που επικρατεί στη Σερβία:

“Το industry τους είναι τρέλα ενωμένο. Εμείς εδώ στην Ελλάδα ζηλεύουμε τα πάντα… άσχημος ανταγωνισμός!”

Θα λέγαμε ότι η συμμετοχή του Δημήτρη δεν ήταν απλώς μια προσωπική εμπειρία. Ήταν και ένα “παράθυρο” σε μια εντελώς διαφορετική κουλτούρα!

Πέρα από το AI: Οι Τάσεις στο 3D Film και VFX

Πέρα από τη συζήτηση για την τεχνητή νοημοσύνη, το συνέδριο είχε πλούσια θεματολογία που κάλυπτε όλο το φάσμα του VFX, animation και game design:

  • Ο Bogdan Amidžić παρουσίασε το “Procedural Worldbuilding in Houdini and Unreal”, δείχνοντας πώς το Crater Studio ανέπτυξε συστήματα για μεγάλης κλίμακας περιβάλλοντα για ταινίες και τηλεόραση, με procedural generators για κτίρια, τοίχους, δρόμους και βράχους.
  • Το “The Crowds of Game Of Thrones” από τον Nicolas Chaverou ανέλυσε το πώς χρησιμοποιήθηκε το Golaem, το plugin της Maya, για να δημιουργηθούν οι επικές μάχες στο δημοφιλές franchise.
  • Το “Motion Capture in Action” από τους Timon Tomašević και Igor Kovačević έδειξε πώς λειτουργεί το σύστημα XSENS mocap.
  • Οι Georgy Molodtsov και Sergey Eliseev παρουσίασαν πρακτικές προσεγγίσεις για 3D/4D Reconstructions χρησιμοποιώντας Volumetric Video και Gaussian Splatting για VFX.

Ο Δημήτρης, το Houdini και μια Coca-Cola

Το ταξίδι του Δημήτρη ξεκίνησε από τις πειραματικές του δουλειές στο Houdini – κυρίως fluid simulations. Μια από αυτές, με θέμα ένα κουτάκι αναψυκτικού Coca-Cola, έκανε εντύπωση στη SideFX, που του πρότεινε να συμμετάσχει στο συνέδριο ως “Know-How speaker”.

Στην παρουσίασή του στο CGA, μίλησε για “advanced fluid simulation techniques”, δίνοντας τεχνικά insights αλλά και αναδεικνύοντας τη σημασία της δημιουργικότητας και της πειραματικής σκέψης.

Εμπειρίες από το Συνέδριο

“Ήταν όλα πολύ οργανωμένα και οι άνθρωποι παρά πολύ φιλικοί”, μου λέει ο Δημήτρης.

“Τεράστιοι artists της Σερβίας συμμετείχαν και έδειχναν ενδιαφέρον να μάθουν καινούργια πράγματα.”

CGA_2025 Dimitris Mantadakis

Για τον ίδιο, η ευκαιρία να συναντήσει επαγγελματίες που έχουν δουλέψει σε κορυφαία projects ήταν ανεκτίμητη:

“Γνώρισα πολύ κόσμο και μεγάλα ονόματα που έχουν δουλέψει μέχρι και με Wētā FX, Marvel. Τρομερή φιλοξενία είχα από τους Crater Studio.”

Χτίζοντας καριέρα χωρίς σχολή

Ο 19χρονος Δημήτρης, που δουλεύει ως freelancer και συνεργάζεται και με το Bezier Animation Studio χωρίς καν να έχει σπουδάσει 3D (σπουδάζει Χρηματοοικονομικά για“backup αν στραβώσουν τα πράγματα με το Ai”), έχει ήδη τραβήξει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας με τη δουλειά του στα fluid simulations.

“Προσωπικά γύρισα με όρεξη για δουλειά, γιατί βλέποντας και γνωρίζοντας τους top, δεν νιώθεις παρά μόνο μικρός.”

CGA_2025 Dimitris Mantadakis

Η φωνή της νέας γενιάς 3D artists

Το CGA Belgrade δεν ήταν απλώς ένα συνέδριο. Ήταν μια ματιά στο μέλλον της δημιουργίας. Το AI, η τεχνολογία και η ανερχόμενη νέα γενιά είναι εδώ. Και η παρουσία ενός 19χρονου από την Ελλάδα, με μόνο όπλο το πάθος του, δείχνει πως το 3D δεν είναι πλέον υπόθεση “λίγων”.

Αρκεί να έχεις όρεξη, να δουλέψεις σκληρά — και να μην φοβηθείς το κύμα!


Το CGA Belgrade Conference, που διοργανώνεται από το Crater Training Center, το Serbia Film Commission, τη Materriya και το VFX SERBIA, αποτελεί πλέον θεσμό για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Φέρνοντας κοντά καινοτόμους, storytellers και πρωτοπόρους από όλο τον κόσμο, δημιουργεί έναν χώρο όπου η δημιουργικότητα συναντά την τεχνολογία και οι τολμηρές ιδέες βρίσκουν το μέλλον τους. Δείτε περισσότερα στο επίσημο Website.


Ακολουθήστε το 3D Trek στο Instagram, Facebook και LinkedIn και γίνετε μέρος μιας δυναμικής κοινότητας 3D δημιουργών! 📢 Μείνετε ενημερωμένοι για εκπαιδευτικά προγράμματα και σχολές 3D, μαθήματα Blender, ανακαλύψτε ταλαντούχους καλλιτέχνες, και μάθετε πρώτοι για εκδηλώσεις, events και τις τελευταίες εξελίξεις της 3D βιομηχανίας! 🚀✨

Scroll to Top