
Τμήμα: Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών
Σχολή Καλών Τεχνών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Αντικείμενο: Καλές Τέχνες, Εφαρμοσμένες Τέχνες
Φορέας: Σχολή Καλών Τεχνών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Τμήμα: Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών
Πόλη: Θεσσαλονίκη
Κατευθύνσεις: Ζωγραφικής – Γλυπτικής – Χαρακτικής – Νέων Μέσων Εικαστικών Τεχνών
Διάρκεια: Δέκα (10) ακαδημαϊκά εξάμηνα / 5 Έτη
Εισαγωγή: Mε ειδικές εξετάσεις κάθε Σεπτέμβριο
Τίτλος Σπουδών: Πτυχίο επιπέδου 7, integrated Μaster / 300 ECTS
Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ
Η Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε με ταυτόχρονη σύσταση των πρώτων δύο Τμημάτων της: του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών και του Τμήματος Μουσικών Σπουδών το 1984-1985. Το τρίτο Τμήμα της Σχολής, το Τμήμα Θεάτρου λειτουργεί από το πανεπιστημιακό έτος 1992-1993, ενώ το τέταρτο Τμήμα, το Tμήμα Κινηματογράφου, λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2004-05.
Το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών διαθέτει τα εξής εργαστήρια:
- Εργαστήρια Ζωγραφικής (5)
- Εργαστήριο Γλυπτικής
- Εργαστήριο Χαρακτικής και Εικαστικών Εκτυπώσεων
- Εργαστήριο Νέων Μέσων στις Εικαστικές Τέχνες
Οι φοιτητές/τριες διδάσκονται όλα τα σχετικά με την έννοια και την πρακτική της Τέχνης που μαθαίνουν. Το Πρόγραμμα Σπουδών δίνει στο φοιτητή ή την φοιτήτρια το δικαίωμα όχι μόνο να επιλέγει αρχικά, αλλά και να αλλάζει Εργαστήριο, έως και τρεις φορές κατά τη διάρκεια των σπουδών του.
Μαθησιακά Αποτελέσματα του Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών
Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της παρακολούθησης του πενταετούς προγράμματος προπτυχιακών σπουδών, ο/η φοιτητής/τρια αναμένεται να:
- Λάβει υψηλής στάθμης εργαστηριακή και θεωρητική καλλιτεχνική εκπαίδευση στη βάση διεθνών κριτηρίων, έτσι ώστε να διαθέτει το απαραίτητο θεωρητικό και καλλιτεχνικό υπόβαθρο για την κατανόηση, τη διδασκαλία και τη διάδοση της Τέχνης.
- Εξοικειωθεί με τις βασικές έννοιες, τις τεχνικές και την πρακτική των προσφερόμενων καλλιτεχνικών γνωστικών αντικειμένων, με τρόπο ώστε να έρθει σε επαφή με ποικίλες αντιλήψεις για την τέχνη, στη βάση της πολυφωνίας όσον αφορά τις καλλιτεχνικές προσεγγίσεις, τις ερευνητικές μεθοδολογίες και τις συναφείς δράσεις που προσφέρονται.
- Αναπτύξει δεξιοτεχνίες και πρωτότυπες καλλιτεχνικές προσεγγίσεις σε συντονισμό με τις τρέχουσες καλλιτεχνικές εξελίξεις και σε διαλεκτική σχέση με τα ζητήματα που τίθενται στο πεδίο της σύγχρονης τέχνης σε διεθνές επίπεδο.
- Αποκτήσει επαγγελματική, καλλιτεχνική, εκθεσιακή και εκπαιδευτική εμπειρία και να αναπτύξει δεξιότητες που αφορούν τη συμμετοχή του/της σε καλλιτεχνικές διοργανώσεις εθνικής και διεθνούς εμβέλειας και στον τομέα της εκπαίδευσης.
- Συμμετέχει στη διάχυση της καλλιτεχνικής εργαστηριακής και θεωρητικής εργασίας του Τμήματος εκτός ακαδημαϊκού περιβάλλοντος με σκοπό τη σύνδεση με την κοινωνία
Μεταπτυχιακά Τμήματος
Mε τον τίτλο «Τέχνη και Δημόσια Σφαίρα» ξεκίνησε να λειτουργεί, από το ακαδημαϊκό έτος 2019-20, ένα Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, στο οποίο συμμετέχουν το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών και το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Το Μεταπτυχιακό αυτό πρόγραμμα, διάρκειας τεσσάρων εξαμήνων, αποτελείται από δύο ειδικεύσεις – κατευθύνσεις, μία καλλιτεχνική με τίτλο «Καλλιτεχνικές δράσεις και πρακτικές», και μία θεωρητική – επιστημονική με τίτλο «Ιστορική, πολιτική και ερμηνευτική διερεύνηση της τέχνης»
Πίνακας Μαθημάτων και ECΤS
Το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών 300 πιστωτικών μονάδων (ECTS) του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. ολοκληρώνεται σε δέκα εξάμηνα και οδηγεί σε ενιαίο πτυχίο 1ου και 2ου Κύκλου Σπουδών με αναγραφή της Κατεύθυνσης.
Οι Κατευθύνσεις είναι τέσσερεις:
Ακολουθήστε το 3D Trek στο Instagram, Facebook και LinkedIn και γίνετε μέρος μιας δυναμικής κοινότητας 3D δημιουργών! 📢 Μείνετε ενημερωμένοι για εκπαιδευτικά προγράμματα και σχολές 3D, μαθήματα Blender, ανακαλύψτε ταλαντούχους καλλιτέχνες, και μάθετε πρώτοι για εκδηλώσεις, events και τις τελευταίες εξελίξεις της 3D βιομηχανίας! 🚀✨